Pernillas jultips: Snälla team ger framgångsrika team!
Det är allmänt känt att man blir snäll av pepparkakor. Såhär i juletider blir förhoppningsvis stämningen på jobbet därför både varm och härlig, även om en viss stress kanske infunnit sig så här på upploppet inför julledigheten. Men hur ska man göra för att vara snäll hela året - även när julen är över? Och kan snällhet till och med vara lönsamt?
Sedan 2002 har Google försökt ta reda på varför en del team är mer framgångsrika än andra. Google har spenderat miljontals kronor på att analysera olika aspekter av deras anställdas liv, de har bland annat kikat på vilka egenskaper framgångsrika chefer har och hur ofta de anställda äter tillsammans. Och snällhet är just något som skapar framgång. Vilket tidningen Chef skriver mer om i sin artikel “Googlestudie: Snällhet skapar dreamteam” av Sara Hammarkrantz.
Snälla team är svaret på hur man bygger framgångsrika team
Studien visade att de team där medarbetarna respekterade varandra och lät alla komma till tals var de mest produktiva och framgångsrika teamen, som dessutom skapade högst vinst. Dessa medarbetare var även mest tillfredsställda med sina jobb. Därför är det fortsatt intressant att fortsätta fundera över hur man kan göra för att vara snäll under hela året...
För mig är det en självklarhet att snälla team innebär framgångsrika team. En miljö där man känner sig trygg, respekterad och uppskattad är en miljö där man vågar ta plats och känner sig dedikerad inför sina uppgifter. En sådan miljö ger också ofta en stark “vi” känsla. Som en god ledare vill jag självklart att alla ska känna detta och jag tror starkt på att man kommer längst med rätt attityder och värderingar.
”Ett jultips från mig är att vara snäll på jobbet. Det är lönsamt, trivsamt - och helt gratis”
Hur kan man göra för att skapa en snällhetskultur på jobbet?
Att vara snäll innebär att vara lyhörd, och att visa uppmuntran om någon gör något bra. En klapp på axeln eller ett vänligt ord kostar så lite, men betyder så mycket.
Det är viktigt att inte ta för hårt på eller vara för hård mot någon som gör fel. Att sen även själv be om ursäkt om något blir fel eller om det sårar någon är också viktigt.
För mig betyder att vara snäll inte bara att hålla med andra, utan mer att vara ärlig och ge konstruktiv kritik, på ett respektfullt sätt för att värna om den andres känslor.
Årets julklapp 2018 är utsedd och det blev det återvunna plagget. Jag vill gå i samma linje och ge ett jultips som speglar värnandet av en bra arbetsmiljö och arbetsglädje.
Varma julhälsningar,
Pernilla Lundin
(vd jan 2012-mars 2019)
, DD Rekrytering